Când este cel mai bine să faci sport: momentul din zi când ai șansele cele mai mari să slăbești, concluzia cercetătorilor
Cu excepția celor puțini care au noroc în viață, mulți oameni simt, de-a lungul timpului, frustrarea „cântarului”. Din păcate, aceasta este o realitate: genetica, mâncatul haotic și nesănătos, însă și lipsa de mișcare duc la creșterea în greutate, dar și la boli asociate.
Așadar, dietele și programele sportive sunt la mare căutare în prezent. Există atât de multe soluții și sfaturi, încât devine greu de ales. Mai mult, trebuie să recunoaștem, nu tot ce zboară „se mănâncă”.
Studiul care vorbește despre momentul ideal din zi pentru a face sport
Un nou studiu sugerează că ora din zi la care faci exercițiile fizice ar putea să decidă cât și cum slăbești.
„Rezultatele noastre sugerează că exercițiile făcute dimineață târziu ar putea fi mai eficiente decât exercițiile de seara târziu, în ceea ce privește stimularea metabolismului și arderea grăsimilor”, a explicat Juleen R. Zierath, profesor la Departamentul de Medicină Moleculară și Chirurgie și Departamentul de Fiziologie și Farmacologie, de la Institutul Karolinska din Suedia, într-o declarație.
Totuși, efectul a fost confirmat doar la șoareci. Zierath și echipa ei au efectuat o analiză ARN a țesutului adipos al rozătoarelor, după un antrenament de mare intensitate, căutând markeri specifici care să arate un răspuns metabolic îmbunătățit.
Deci, ar putea aceste descoperiri să fie cheia pentru creșterea eficienței antrenamentelor și la oameni?
În primul rând, chiar dacă șoarecii și oamenii au în comun multe funcții fiziologice de bază, astfel că există un motiv concret pentru care sunt folosiți ca animale de laborator, există o diferență destul de mare atunci când vine vorba despre ritmurile noastre circadiene: și anume, șoarecii sunt nocturni, de vreme ce noi, nu.
Cu toate acestea, cercetătorii cred că există suficiente dovezi în acest caz pentru a justifica investigații suplimentare la oameni.
„Momentul potrivit pare să fie important pentru echilibrul energetic al organismului și pentru îmbunătățirea beneficiilor pentru sănătate ale exercițiului”, a concluzionat Zierath, „dar sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii valide cu privire la relevanța descoperirilor noastre, în ceea ce îi privește pe oameni”.